Marafkó László

(Győr, 1944)

Író, újságíró, szerkesztő.

A Hét Krajcár Kiadónál megjelent kötetei:

Litera-túra (cikkek, tárcák, interjúk, 2007)
Kukkoló (kisregény, 2004)


1967-ben végzett az ELTE-n, négy évig volt Eötvös-kollégista.  Másfél tucatnyi saját könyve mellett több kötetet is szerkesztett.
Nemzedéki önképet megrajzoló kisregényeiben (Az árulás, A balek) a hatvanas években felnőtté váló nemzedéknek a nyitottabb légkörben is kényszerekkel terhes pályáját, erkölcsi dilemmáit jeleníti meg. Mélyen foglalkoztatja a kelet-közép-európai értelmiség zsákutcás sorsa (A Martinovicsról szóló Az idegen, A robbantó és az Időprés című kisregény). Nyelvileg különlegesen érzékletes, filozofikus irányba mozduló munkája a Feljegyzések senkinek. Az emberélet értelmét s egyben a prózaírás mibenlétét firtatja az összegző jellegű Búcsúregény.  
Marafkó László harminchét évet töltött el különböző lapok szerkesztőségében (mintegy húsz évet szerkesztőként a Magyar Nemzetnél). Az aktív lapkészítői munka mellett több évig szerkesztést oktatott a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. A publicisztikát, riportot is irodalmi igénnyel műveli. A sikerkönyvnek számító Irodalmi séták jelentős alkotók lakhelyein tett barangolásainak gyűjteménye. Több esszé- és interjúkötetet publikált (Az utókor inspektora, Előkor), de írt gyerek- és ifjúsági regényt (Kulcs a bőrszíjon, Szerelmes játékok, Tigrismentők), megjelentek aforizmái (Futamok életre-halálra, Észsömör). A nemzetközileg jelentős szellemi emberek, kulturális személyiségek kárpát-medencei nyomait kutató sorozatai alapján (kötetben: Helyben a világ, Múltidőző) tévé-dokumentumfilmek is készültek.
A Hét Krajcár Kiadó gondozásában a Kukkoló (kisregény, 2004) és a Litera-túra (cikkek, tárcák, interjúk, 2007) című kötete látott napvilágot.