Szerző:
Cím:

Alcím:


Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Varga Domokos (szerk.)
Ünnepeink
Műsorokra, köszöntőkre készülők könyve s mindazoké, akik szeretnének szívhez szólóbb ünnepeket ülni
antológia
963 8250 17 9
1997
B/5
234 oldal
kartonált, ragasztókötött

 

Fogyasztói ár:
1480 Ft
 
Internetes ár:
1184 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Halandó testünket könnyű ünneplőbe öltöztetni. Lelkünket nehezebb. Pedig enélkül nem ünnep az ünnep. E könyv arra szolgál, hogy életünk, éveink jeles napjait segítsen valóban méltó módon megülni, szívhez szólóan széppé, emlékezetessé tenni. Nincs két egyforma ünnep. Mindegyikhez más szokások, más emlékek, más várakozások fűződnek. Milyen közel van például egymáshoz virágvasárnap, nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, s hangulatban, érzésekben mégis már-már mérföldnyi messzeség választja el őket! De végig az egész esztendőben, újesztendőtől Szilveszterik minden jeles nap mással fogadja-kínálja az őt ünneplőket. Hacsak abban az egyben nem egyenek, hogy a maga módján mind felemel a hömpölygő hétköznapok fölé, s egy kis lélegzethez juttatja a napi gondoktól, a napi robottól fulladozó szívünket-lelkünket. Ettől lesz igazán ünnep az ünnep. Maga az ünneplés is sokféle lehet. Az egyházi ünnepek szertartásairól nem a mi tisztünk szólni. A legszemélyesebb családi ünnepek megtartásáról sem. E könyvnek a műsorokra, köszöntőkre készülők vehetik leginkább hasznát. De nemcsak ők. Igazából mindenki gyönyörűségét lelheti ebben az értő szemmel válogatott gazdag magyar irodalmi és népköltészeti gyűjteményben.

 
Kritikák, recenziók

Ajánló

Hiánypotló kötettel ajándékozott meg bennünket a Hét Krajcár kiadó. Hogy miért az, kiderül a kötet előszavából amelyet Varga Domokos szerkesztő írt a használó olvasó számára.
Halandó testünket könnyű ünneplőbe öltöztetni, lelkünket nehezebb. Pedig enélkül nem ünnep az ünnep.
E könyv arra szolgál, hogy életünk, éveink jeles napjait segítsen valóban méltóan megülni, szívhez szólóan széppé, emlékezetessé tenni.
Nincs két egyforma ünnep. Mindegyikhez más szokások, más emlékek, más várakozások fűződnek. A keresztény-keresztyén egyházak és híveik három legnagyobb ünnepe, mint tudjuk, a karácsony, a húsvét és a pünkösd. Három legfőbb nemzeti ünnepünk: március 15-e, augusztus 20-a és október 23-a. Szilveszterkor búcsúztatjuk az óévet, január 1-jén köszöntjük az újesztendőt. Vízkereszt - január 6-a - után kezdődik a farsang, és tart egészen húshagyókeddig, a húsvét előtti 41. napig. Erre az időszakra esik január 22-e, a magyar kultúra napja s - a hold járásától függően - olykor még március 8-a is, vagyis a nők napja. A költészet napját viszont április 11-én ünnepeljük, többnyire már húsvét után. Május 1-jén üljük meg - munkaszünettel, majálissal - a munka ünnepét, s mindjárt utána - május első vasárnapján - virrad ránk az anyák napja. Ez utóbbi a legszemélyesebb ünnepeink közé tartozik, akárcsak szeretteink születése napja, neve napja (meg édes enmagunké). Vagy a házassági évfordulónk, amelyről megfeledkezni - a legmegbocsáthatatlanabb férfibűnök egyike. De nem kevésbé személyes ünnepünk a mindenévi halottak napja sem, csak sokkalta szomorúbb, mint az előbb említettek. Kicsi gyerekeink jobb, ha egyelőre nem is igen tudnak róla. Várják ők csak inkább december két hagyományos örömünnepét, a Mikulást és a szentestét (amelyek természetesen a felnőtteket sem hagyják hidegen). Nincs két egyforma ünnep. Milyen közel van például egymáshoz virágvasárnap, nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő, s hangulatban, érzésekben mégis más-más, mérföldnyi messzeség választja el őket!
De végig az egész esztendőben, újesztendőtől Szilveszterig minden jeles nap mással fogadja-kínálja az őt ünneplőket. Hacsak abban az egyben nem egyeznek, hogy a maga módján mind felemel a hömpölygő hétköznapok fölé, s egy kis lélegzethez juttatja a napi gondoktól, a napi robottól fulladozó szívünket-lelkünket. Ettől lesz igazán ünnep az ünnep. (Kiss László)
________________________________
Forrás: www.versmondo.hu/archiv/archiv00/ajanlo.doc