Szerző:
Cím:

Alcím:
Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Alföldy Jenő
Templomépítők
Költők, könyvek, versek
irodalomtudomány, tanulmányok, elemzések
963 9596 14 6
2006
B/5
303 oldal
keménytáblás, cérnafűzött

 

Fogyasztói ár:
1980 Ft
 
Internetes ár:
1584 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

A könyvben szereplő írásokat három nagyobb fejezetre osztotta a szerző. A Portrévázlatokban kis terjedelmű pályaképet ad egy-egy költőről, többnyire válogatott verseik vagy teljes életművük megjelenése alkalmából, a Verseskönyvek írásai egy-egy űj verseskötetre világítanak rá, a Verselemzések pedig egy-egy költemény részletesebb műelemzésébe bocsátkoznak. A könyvben szereplő szerzői névsor csonkaságára mentségül felhozható, hogy a kritikus korábbi köteteiben mások is jócskán szerepelnek, akárcsak a majdaniakban. A kritikus szerint a (viszonylagos) teljességről, vagy legalább annak igényéről nem szabad lemondani, a bevallottan meglévő és ható szubjektív tényezők ellenére sem.

A könyv címe (Templomépítők), groteszk-felséges címlapképe (Vályi Csaba: Katedrális) és kettős mottója (Ady Endre és Nagy László sorai) együttesen kifejezik a tanulmányírónak a modern hazai líra iránti lelkesedését s a költészet megrendült helyzete miatti aggodalmát, ami már előző könyve, az Egy szenvedély margójára vizsgálódásait is jellemezte.
 
Kritikák, recenziók

Túlnyomó többségükben az elmúlt hat-nyolc évben született írásaiból nyújt át egy kötetre valót a szerző. A huszadik századi költők (azon belül is leginkább a második világháború utáni években induló nemzedék tagjainak) munkásságát elemző esszék, tanulmányok, kritikák három nagyobb fejezetre tagolódnak. A Portrévázlatok alcímmel ellátott Költői egyéniség című írásokban Ady Endre, Hajnal Anna, Határ Győző, Orbán Ottó, Petri György, Nagy Gáspár és mások írói karakterét vázolja fel gondos ecsetvonásokkal. Igazi tanáros precizitással jár el a szerző, amikor jó érzékkel egyensúlyozva az életrajzi tények, a pályatársi kritikák és visszaemlékezések, valamint az életmű közt, nem kötelezi el magát egyetlen irodalomelméleti iskola mellett sem. Klasszikus esszéstílusa, lenyűgöző anyagismerete, hallatlan empátiája tárgya irányában, nem utolsósorban pedig elfogulatlan értékközpontúsága biztosítja azt, hogy ne csak megismertesse, hanem meg is szerettesse az olvasóval a sokszor nehezebben befogadható költői világokat is, amilyen például Petri György vagy Kassák Lajos művészete. Kortársainkhoz hoznak közelebb Az időbe vetve. Kritikák verseskönyvekről címmel összegyűjtött cikkek, amelyek Rába György, Csokits János, Tornai József, Lászlóffy Aladár, Baranyi Ferenc, Ágh István, Konczek József és mások utóbbi években napvilágot látott kötetei kapcsán születtek. A Valóság és mítosz. Verselemzések című részben pedig több híres József Attila-, illetve Kassák Lajos-, Illyés Gyula-, Benjámin László-, Nagy László-, Tornai József-, Csoóri Sándor- és Orbán Ottó-vers kapcsán igazi mélyfúrások olvashatóak, melyek, akárcsak az egész kötet, jó szívvel ajánlhatók gyakorló pedagógusoknak és minden irodalomkedvelő olvasónak.
_____________
Forrás: www.kello.hu