Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Katkó István
Tabló babérlevelekből

portrék
963 8250 44 5
1999
A/5
159 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
680 Ft
 
Internetes ár:
544 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

A babérlevél természetrajza: A Földközi-tenger vidékén élő fa levele. A közönséges halandók kiszárítva fűszertartóban tárolják. Ezzel ízesítik például a babfőzeléket. Tehát a babérlevelet nem szokás megenni. Ha véletlenül a szánkba kerül, haladéktalanul kiköpjük.
Dicsőbb sors vár a babérkoszorúra. Azokat a kiváló emberek homlokára illesztik. Néha azonban lekerül onnan, ha az utókor lesújtóan ítélkezik: akkor úgy járnak, mint a véletlenül szánkba került babérlevelekkel. Dicséret helyett köpünk rájuk. Katkó István remek portré-fűzérében mintegy félszáz elhunyt magyar író szerepel. Katkó nem kívánta eldönteni, hogy érdemelnek-e babért? Mindössze bemutatja őket. A sokszínűen, szeretettel, lírával, olykor ironikusan megírt portrék egyedülálló vállalkozásnak számítanak. A szerző a közelmúlt látványos és szórakoztató tükörképét rajzolja az olvasó elé.

 
Kritikák, recenziók

...a nemrég eltávozott Katkó István utolsó kötete, a Tabló babérlevelekbõl, mely kortársaira való szeretetteljes, de irodalomtörténeti szempontból is fontos emlékezéseit foglalja egybe. Katkó, aki az akkor még irodalomkedvelõ tévé illetékes szerkesztõjeként szinte az egész irodalommal kapcsolatban állt, volt -tehát mit kedves, jellemzõ történetkékben-portrékban megörökítenie. Jó, hogy ez a személyes kis emlékezésgyûjtemény megjelent, még jobb, hogy Sajdik Ferenc bravúros karikatúrái egészítik ki... (Kristó Nagy István)
______________________________________________
Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/ezredveg/2008-9/2008-94.html#kni
Megjelent: Kristó Nagy István: Kritikai körkép Tizenkét könyvről
                    Ezredvég, X. évfolyam 8-9. szám - 2000. augusztus-szeptember