Szociográfia
5000 Ft

 


Gazda József
A harmadik ág

A harmadik ág több mint félszáz ország ezernél több elbujdosott magyarjának sorsában beszéli el, hogy mik történtek, jaj mik is történnek velünk.

A magyar népesség létszámának alacsony szintjén, ahogy elérünk a holtpontra, létezésünk zuhanássá válik. Micsoda abszurd dráma a vég elôtt: az emigráció az anyaországtól várja az utánpótlást. Zuhanás közben az anyaországi magyar Tompa Mihályt idézi az emigráns magyarnak: "Neked két hazát adott a végzeted, Nekünk csak egy – volt! az is elveszett!"


1700 Ft

 


Ferdinandy György
Chica – trópusi lány

A trópusi lány szép és igaz történetét először francia nyelven adta ki az író a hatvanas években, a közelmúltban megjelent a dominikai köztársaságban spanyolul, most pedig végre magyarul is olvashatjuk. A kötetben a szerző 24 fényképpel mutatja be azokat a helyszíneket, ahol Chicával ő maga is belekóstolt a portorikóiak életébe.
1400 Ft

 


Csontos Gábor
A Hortobágy szélén
( Nádudvari beszélgetések)

Tíz évig faggattam az ország egyik legjobb szövetkezeti falujában, Nádudvaron az embereket. Arra voltam kíváncsi, mi a baj a mezőgazdaságban. Biztosra vehető, hogy lényeges dolgokat mondtak el az életükről, mert a könyv akkor nem jelenhetett meg.

1190 Ft

 


Benke László
És hirtelen leszáll az este - Öregek menedéke


Újra és újra elgondolkoztam, mi is ez az írás? Dráma? Tragédia? Valamiféle Igazság-esszé? Vádirat? Megbékélő áhítat-ima? A tudásalapú társadalom kemény tételeinek érzékenyülő és szelíd ellenfénye? Vagy a mindent elárasztó techno-élet újfajta méregtelenítő természetgyógyász tankönyve? Sors-videózás? Szociálpolitikai röpirat a mai magyar valóságról, nemzedékek bajvívásairól? Vagy csendes, de szívbemarkoló rekviem volt-nemzedékek ravatalánál? Útmutató embernek, családnak, közösségnek, társadalomnak és politikáknak, „szociálisan érzékeny” avítt mondókák hierarchiájának?
480 Ft

 


Somogyi Imre
Kert-Magyarország felé


feltöltés alatt
elfogyott

 


Benke László
Gyalogos riportok 

E könyv szerzőjének, e riportok írójának nincsen kocsija. Nem is volt soha.Nem divat dicsekedni vele, de ő gyalogos szegényemberként ballagta végig a történelem éles kanyarjait és egyre több autót látott elsuhanni maga mellett. Ő nem bánta a suhanókat, nem is irigyelte őket. Ment a maga útján emberek közé, magyarok közé, testvérek közé. Mert őt jó barátnak fogadták el mindenütt, aki előtt az első szembenézésre megnyíltak a sorsok, a szájak, a szívek.

    
1130 Ft

 


Gergely Mihály
Mi, gyalogrendűek. Korkép hetven jegyzetben


Egyes emberek a közösségek létmélységeiből meríti témáit Gergely Mihály a Kiáltás jegyzetrovatába. Leggyakrabban gyalogrendű sorstársai reményeiről, megcsalatásairól, düheiről ír. És az önpusztító emberi nem halálos fenyegetettségeiről, az országnyi meg a GLÓBUS-kormánykeréknél tolongók tehetetlenségeiről, kontárkodásairól. A XVI. századi Németalföldön élt Pieter Bruegelnek a könyv borítóján megidézett, a Vakok című műve borzongatóan sugallja a tízmilliós állatvilág legkülönösebb egyede, az ember útjának (vak vezet világtalant!?) tragikomikusságát.elfogyott


 


Varga Domokos - V. Domokos György
Kutyafülűek, novellák – És így tovább...


Ma már nyíltan bevallhatom, hogy a Kutyafülűek, amelyet a fanyar humoráért becsülnek sokan, halni hurcolt életek nyögéseinek, nyöszörgéseinek hallatán fogant a budapesti Gyűjtőfogház úgynevezett Kisfogházában. Rövid kis kezdőfejezetét még szabadlábon írtam ugyan, valamikor 1956 nyarán, de magát a könyvet csak két évvel később kezdtem papírra vetni ott, abban az emeletes épületben, amelynek a tövében naponta folytak akkoriban az akasztások.

Mi lett a sorsa annak a népes családnak, az időközben felnőtt családtagoknak, akik hajdanában-danában, kicsi és még kisebb gyerekként – vagy éppen szülőként – főszereplői voltak egy méltán népszerű könyvnek, Varga Domokos Kutyafülűek című elbeszélésfüzérének.