Szerző:
Cím:

Alcím:
Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:

Kötésmód:


Székely Dezső
Amíg szól a harang
Válogatott versek 1961-2011
líra
978 963 9596 62 7
2013
A/5
192 oldal

keménytáblás

 

Fogyasztói ár:
1980 Ft
 
Internetes ár:
1584 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

"Emberséges, tiszta hang, sokszor nagy megjelenítő erejű képszerűség, a harmonikus formák iránti vonzódás jellemzi. Észrevétlenül becsempészi egy olyan erkölcsiség és ízlés igényét, amivel egyelőre csak ő rendelkezik. Nem az átlagot, nem a mindenkori demagógia tárgyát, a tömeget, hanem az öntudatos – bár nem feltétlenül hősies – személyiséget képviseli."
(Alföldy Jenő)

"Székely Dezső a hűség költője. Legtöbb verse még a megváltozott életkörülményei között is azokról szól, akik gyökeret vertek kőben, betonban. "Megszenvedtem a szavak születését" – írja egyik versében. Ez a megszenvedés azonban alig látszik Székely Dezső költői eszközein. Ott olyan tisztán tud megnyilatkozni, mintha legtermészetesebb szólása a költői beszéd lenne."
(Ilia Mihály)

"Székely Dezső halk szavú költő…ugyanakkor irgalmatlan indulatok hajtják, hogy görcsösűl a szó a torokban, szálkásodik a kiáltás, de végül tiszta szavú remeklésekben válik testté s kel életre rengése, a sors elfogadhatatlan ítélete a költő hétköznapjaiban. A sok-sok magamutogató silány között, ha nem is rangjához méltóan, de megszólal ez a tiszta hangzás, a tartásos költő szava, és rászól a tékozlókra, hazugokra, a szellem és politika janicsárjaira.Elhallgathatják, elkerülheti a kitüntetés is, vagyunk, akik tudjuk emberi, költői értékét és nem tévesztjük szem elől."
(Kiss Dénes)

Székely Dezső költészetére nagy szükeségünk van, versei a tisztaság, a tisztesség és az igazságosság biztató példái, hogy ne görbüljön tovább a "világ gyémánttengelye". Ha lemondanánk róla, a költészet katartikus hivatásába vetett hitünkről mondanánk le, úgy aztán szabad utat engednénk az ember és a világ még további romlásának.
(Benke László)