Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Gáll István
Napimádó

regény
978 963 9596 20 7
2007
A/5
215 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1600 Ft
 
Internetes ár:
1280 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Juli, a gettóból megszökött kislány elvetődik egy vasúti pályaudvarra, ahol éppen zsidókat terelnek vagonokba. Juli apját már két hete elvitték. A tébláboló gyerek kiszemel magának egy fehér hajú katonát s nem tágít mellőle. Az őszülő nyilas kézenfogva vezeti haza az elcsavargott kislányt, de Nyuszi néni, a házmesternő nem hajlandó megismerni a gyereket, hanem elküldi a háztól, s úgy próbálja elcsitítani lelkiismeretét, hogy az orosz fronton harcoló férje fényképét nyomja a kislány markába: - Ha bajba kerülsz, mondd, hogy ez az apád! – A felnőtt Juli gyakran visszatérő rémálma, hogy németek és vérebek üldözik. Robi, a férj szeretné megmenteni Julit, megszabadítani az emlékeitől, a németektől, a kutyáktól...

A szó igaz értelmében korszerű könyv. A modern regényekben a jelen, félmúlt és a múlt, a különböző idősíkok gyakran keverednek össze - nem mindig indokoltan. Gáll István regényében is találkozik gyakori időváltással az olvasó, de itt ez az "időjáték" igazolt: egyaránt igazolja az élet és a tapasztalat. A személyiségbe kövesedett régi rettenetek mai jelentkezését ábrázolja Gáll A napimádó-ban. Egy nyugtalan éjszaka a keret. Juli felriad álmából, férje nyugtatgatja, de nem tudja álomba simogatni a riadt asszonyt. Ismét kutyákkal: németekkel és rohanó vérebekkel álmodott. Akkor kisgyermek volt, azóta felnőtt. Tudatos élete ezer szállal kötődik az ország és a nép negyedszázadához: az egyetlen éjszaka keretében így jelenik meg huszonöt év. Gáll István ebben a művében új oldalról mutatkozik be, írói világában megjelenik a nő és egy szép, emberséges, gyógyító szerelem.

 
Kritikák, recenziók

A Kossuth-díjas író születésének 75. évfordulójára jelenik meg a huszadik századi magyar történelmet egyetlen éjszakába sűrítő remekműve. A fiatal házaspár, akinek egy estéjéről, illetve egy éjszakájáról a regény szól, nem tud megszabadulni a közelmúlt emlékeitől, ám mindketten másként viszonyulnak múltjukhoz. Juli, a gettóból kalandos úton, megaláztatások során át megmenekült asszony, képtelen szabadulni gondolataitól, állandóan üldöző német katonákkal és nyomában loholó kutyákkal álmodik. Férje számára viszont, aki inkább társadalmi síkon éli meg a történelmet, Juli jelenti a kapaszkodót és még annál is többet. Juli őrzője, gyámja szerepét is magára öltheti, a Juli felett gondoskodó szerető férjét. Másfelől érzi, hogy őszinte szerelmük ellenére is áthághatatlan szakadék választja el őket: a kimondhatatlan és kibeszélhetetlen, mert százszor elmondott és elcsépelt emlékeké - és az álmoké, melyekről olykor eldönthetetlen, hogy valóban csupán álomképek-e vagy a valóság szüleményei. A huszadik század első felében született generáció életérzését elemi erővel, lírai szuggesztivitással megjelenítő művet érdemes a fiatalabb korosztályok számára is ajánlani. A szerző önéletrajzi írásának rövid részletével kiegészített, könyvészeti, tipográfiai szempontból is igényes kiadvány beszerzése állományfrissítés céljából mindenképpen javasolt.
_____________
Forrás: www.kello.hu