Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Móricz Zsigmond (szerk.)
Magvető. A magyar irodalom élő könyve

antológia
963 8250 49 0
1999
A/5
315
cérnafűzött kötött, védőborítóval

 

Fogyasztói ár:
1400 Ft
 
Internetes ár:
1120 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Ez a régi magyar irodalomban különlegesen gazdag antológia a Halotti beszédtől Illyés Gyula költészetéig mutatja a magyar irodalom erejét.

Ez lesz a magyar irodalom kis bibliája. Mind olyan irodalmi remek lesz benne, ami ma is aktuális - írta Móricz Zsigmond 1940-ben, a Magvető első kiadására készülve, miközben ezer esztendő magyar prózájából, verseiből hordta össze, de rostálta is meg többszörösen a kötet anyagát. Ahogy a leghatalmasabb fa is a mag-szembe menekül télire - vallotta a könyv előszavában -, úgy a magyar élet a létezését örökíti át az írott igékben. Teljességre csak a csíraképes magvak összegyűjtésében törekedtünk. Az évezredes múlt legtermékenyebbnek látszó magszemeit szedegette hát össze. Hitte, hogy amit elvet a lelkekben a könyvvel, az ki is kel, mert élő és életrevaló.

 
Kritikák, recenziók

Kritika

Hatvan éve halt meg a magyar próza legnagyobb mestere. Még személyesen találkozhattam vele, aztán meggyá-szoltam, nem sokkal késõbb anyagi támogatásommal jelent meg Németh Lászlónak róla írott könyve. Õ is megírta, hogy Móricz Zsigmond nemcsak a legnagyobb írónk volt, hanem valóságos intézmény: a nép múltjának, helyzetének, érdekeinek, erkölcsének, demokratikus lehetõségeinek õre s harcosa. Ha csak egyetlen könyvet kellene megtartani (s a népek tengerében, "lakatlan szigetre" magunkkal vinnünk), az a nem õ maga írta, csak egy-begyûjtötte mû lenne, melyben benne van a "magyar lényeg", szellem, munka, kultúra, politikum minden fontos vonása. Ez a Magvetõ címû gyûjtemény, amelyet még hatvan éve egy pengõért lehetett kapni; míg élt, az író-szerkesztõ sajátkezû aláírásával. Megkerülhetetlen és mellõzhetetlen antológia, s jó, hogy nemrégiben (az eredetinél sokkal szebb kivitelben) újra kiadta a nevét szintén Móricztól eredeztetõ Hét Krajcár Kiadó. Akinek még nem lenne meg a régi vagy az új kiadás, pótolja, amíg kapható. A legszebb magyar verseket, legfontosabb drámai s prózai szemelvényeket egybegyûjtõ Magvetõ nélkül nincs magyar könyvtár, s még ha valakinek könyvtára sincs: ez az egy könyv minden másért helytáll. (Kristó Nagy István)
_________________________________________
Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/ezredveg/0210/02103.html#kni
Megjelent: Kristó Nagy István: Ez is, az is. Tizenkét könyvről
                    Ezredvég, XII. évfolyam 10. szám - 2002. október