Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Varga Domokos
Kutyafülűek
elbeszélések
978-963-9596-80-1
2002
A/5
160 oldal
keménytáblás

 

Fogyasztói ár:
1980 Ft
 
Internetes ár:
1584 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

A Kutyafülűek varázslatos mű, mind tartalmát, mind keletkezésének körülményeit tekintve. A könyvben az író saját családjáról, feleségéről és hat gyermekéről mesél. Végtelen szeretettel és
tudással, hozzáértéssel és művészi gonddal elemzi a gyermekkor látszólag egyszerű, de mégis oly gubancos világát. Szívből ajánljuk ezt a kedves írást fiatal és kezdő szülőknek, és… mindenkinek.
*
Varga Domokos Kossuth-díjas író 2015-ben – két testvérével,Varga Tamás matematikatanárral és Vargha Balázs irodalomtörténésszel – Magyar Örökség díjban részesült. Az átadási ünnepségen Gazda István tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója a Kutyafülűek szerzőjének hajdani figyelmeztetésére emlékeztetett: nem születtünk szülőnek, de a szülői lét megtanulható.

 
Kritikák, recenziók

Varga Domokos nevezetes és közkedvelt kötetének tizennégy írása az ötvenes évek második felében keletkezett, és bár e novellasorozatnak a jelen kötet már a hatodik kiadása, a történetek és alakjaik semmit sem veszítettek frissességükből. Akikről szól, már maguk is gyakorló szülők, akik a nyolctagú Varga család boldog gyermekeiként másként váltak felnőtté és szülővé, mint azok, akik látszólag egyszerű, mégis bonyolult és rejtelmes gyermekkorukban kevesebb szeretetet kaptak, mint ők. Gergő, Kisdombi, Andris, Panni és testvéreik történetei egy családi krónika lapjai, mégsem privát ügyekről szólnak az apa feljegyzései, hanem lélektanilag is pontos, érzelgősség nélküli előadásai a lenyelt forint történetének, a szerencsés kimenetelű tűzrakásnak a lakásban, a gyerekek aranymondásainak, szokásainak, különféle csínyjeiknek. Apró civódások, irigykedések, féltékenykedések és kibékülések, a kitörő életkedv megnyilvánulásai sorakoznak a 'családi demokrácia' mindennapjaiban, ahol nincs előjog és kedvezmény, ahol minden gyerek ugyanazt a gondoskodást és szeretetet kapja. Ám mégsem idealizált, családi fotóalbumba való helyzetképek Varga Domokos írásai, hanem az élet egészét mutatják be gondjaival, kisebb konfliktusaival, a gyermeknevelés művészetének lélektanával együtt, nagy elemző kedvvel, megfigyelőkészséggel és fimon humorral rajzolva. A kötet - szülőknek, nagyobb gyerekeknek ajánlható elsősorban.
_____________
Forrás: www.kello.huLegeza Ilona könyvismertetője


A kötet tizennégy írást tartalmaz. Akikről a novellasorozat szól, már maguk is gyakorló szülők, akik a nyolctagú Varga család boldog gyermekeiként másként váltak felnőtté és szülővé, mint azok, akik látszólag egyszerű, mégis bonyolult és rejtelmes gyermekkorukban kevesebb szeretetet kaptak, mint ők. Gergő, Kisdomi, Andris, Panni és testvéreik történetei egy családi krónika lapjai, mégsem privát ügyekről szólnak az apa feljegyzései, hanem lélektanilag is pontos, érzelgősség nélküli előadásai a lenyelt forint történetének, a szerencsés kimenetelű tűzrakásnak a lakásban, a gyerekek aranymondásainak, szokásainak, különféle csínyjeiknek. Apró cívódások, irigykedések, féltékenykedések és kibékülések, a kitörő életkedv megnyilvánulásai sorakoznak fel egy "családi demokrácia" mindennapjaiban, ahol nincs előjog és kedvezmény, ahol minden gyerek ugyanazt a gondoskodást és szeretetet kapja. Ám mégsem idealizált, családi fotoalbumba való helyzetképek Varga Domokos írásai, hanem a családi élet egészét mutatják be gondjaival, kisebb konfliktusaival, a gyereknevelés művészetének lélektanával együtt, nagy elemzőkedvvel, megfigyelőkészséggel és finom humorral rajzolva.

Előadásmódja látszólag könnyed, az írások olvasmányossága, gördülékenysége lenyűgöző. Varga Domokos érzelemmel, de a tárgyszerű megfigyelő egzaktságával, tudással és művészi gonddal elemzi életüket, amely pontosan olyan volt, mint sok más gyereké, csak talán még boldogabb.
______________________________________
Forrás: http://cgi.t-online.hu/ilegeza/sendpage.cgi?rec=li2284