Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Varga Domokos
Kutyafülűek
elbeszélések
963 8250 72 0
2002
A/5
152 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1280 Ft
 
Internetes ár:
1024 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Ma már nyíltan bevallhatom, hogy a Kutyafülűek, amelyet a fanyar humoráért becsülnek sokan, halni hurcolt életek nyögéseinek, nyöszörgéseinek hallatán fogant a budapesti Gyűjtőfogház úgynevezett Kisfogházában. Rövid kis kezdőfejezetét még szabadlábon írtam ugyan, valamikor 1956 nyarán, de magát a könyvet csak két évvel később kezdtem papírra vetni ott, abban az emeletes épületben, amelynek a tövében naponta folytak akkoriban az akasztások.

Apró-cseprő civódások, irigykedések, csínytevés utáni megszeppenések, a kitörő életkedv szertelenségei, a hetedik szomszédik zengő szülői dorgálás álharagja, az igazságtevés fájdalma és reménytelensége, ami mégiscsak mindig bizakodásba fordul - ebből a számtalan hangból áll össze ennek a novellafüzérnek a családi kórusa. Ki kit szeret jobban és még jobban és legjobban a két szülővel együtt immár nyolctagú, szűkebb családban, amely az unokatestvéreket hozzászámítva, valóságos, kisebbfajta nemzetséget alkot? Nagy elemzőkedvvel, átéléssel, finom humorral, látszólag könnyed, szórakoztató módon, valójában felmérő pontossággal írja meg észleleteit a szerző mindezekről. A könyv lenyűgöző hatása semmit se csökkent első kiadása, 1966 óta: fikarcnyi érzelgősség sincs benne, mégis minduntalan lefegyverzi a legellenállóbb olvasót is tisztán sugárzó érzelmeivel. Végtelen szeretettel és tudással, hozzáértéssel és művészi gonddal elemzi a gyermekkor látszólag egyszerű, de mégis oly gubancos világát.

 
Kritikák, recenziók

Varga Domokos nevezetes és közkedvelt kötetének tizennégy írása az ötvenes évek második felében keletkezett, és bár e novellasorozatnak a jelen kötet már a hatodik kiadása, a történetek és alakjaik semmit sem veszítettek frissességükből. Akikről szól, már maguk is gyakorló szülők, akik a nyolctagú Varga család boldog gyermekeiként másként váltak felnőtté és szülővé, mint azok, akik látszólag egyszerű, mégis bonyolult és rejtelmes gyermekkorukban kevesebb szeretetet kaptak, mint ők. Gergő, Kisdombi, Andris, Panni és testvéreik történetei egy családi krónika lapjai, mégsem privát ügyekről szólnak az apa feljegyzései, hanem lélektanilag is pontos, érzelgősség nélküli előadásai a lenyelt forint történetének, a szerencsés kimenetelű tűzrakásnak a lakásban, a gyerekek aranymondásainak, szokásainak, különféle csínyjeiknek. Apró civódások, irigykedések, féltékenykedések és kibékülések, a kitörő életkedv megnyilvánulásai sorakoznak a 'családi demokrácia' mindennapjaiban, ahol nincs előjog és kedvezmény, ahol minden gyerek ugyanazt a gondoskodást és szeretetet kapja. Ám mégsem idealizált, családi fotóalbumba való helyzetképek Varga Domokos írásai, hanem az élet egészét mutatják be gondjaival, kisebb konfliktusaival, a gyermeknevelés művészetének lélektanával együtt, nagy elemző kedvvel, megfigyelőkészséggel és fimon humorral rajzolva. A kötet - szülőknek, nagyobb gyerekeknek ajánlható elsősorban.
_____________
Forrás: www.kello.huLegeza Ilona könyvismertetője


A kötet tizennégy írást tartalmaz. Akikről a novellasorozat szól, már maguk is gyakorló szülők, akik a nyolctagú Varga család boldog gyermekeiként másként váltak felnőtté és szülővé, mint azok, akik látszólag egyszerű, mégis bonyolult és rejtelmes gyermekkorukban kevesebb szeretetet kaptak, mint ők. Gergő, Kisdomi, Andris, Panni és testvéreik történetei egy családi krónika lapjai, mégsem privát ügyekről szólnak az apa feljegyzései, hanem lélektanilag is pontos, érzelgősség nélküli előadásai a lenyelt forint történetének, a szerencsés kimenetelű tűzrakásnak a lakásban, a gyerekek aranymondásainak, szokásainak, különféle csínyjeiknek. Apró cívódások, irigykedések, féltékenykedések és kibékülések, a kitörő életkedv megnyilvánulásai sorakoznak fel egy "családi demokrácia" mindennapjaiban, ahol nincs előjog és kedvezmény, ahol minden gyerek ugyanazt a gondoskodást és szeretetet kapja. Ám mégsem idealizált, családi fotoalbumba való helyzetképek Varga Domokos írásai, hanem a családi élet egészét mutatják be gondjaival, kisebb konfliktusaival, a gyereknevelés művészetének lélektanával együtt, nagy elemzőkedvvel, megfigyelőkészséggel és finom humorral rajzolva.

Előadásmódja látszólag könnyed, az írások olvasmányossága, gördülékenysége lenyűgöző. Varga Domokos érzelemmel, de a tárgyszerű megfigyelő egzaktságával, tudással és művészi gonddal elemzi életüket, amely pontosan olyan volt, mint sok más gyereké, csak talán még boldogabb.
______________________________________
Forrás: http://cgi.t-online.hu/ilegeza/sendpage.cgi?rec=li2284