Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Bárány Tamás
Kis magyar irodalomtöri
paródiák
963 8250 37 7
1998
A/5
202 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
780 Ft
 
Internetes ár:
624 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető


Az író mondja könyvéről:

Bonyolult érzés lehet paródia tárgyának lenni. A lélektan ambivalencia néven tartja számon azt az összetett lelki folyamatot, amelyben a sértődés büszkeséggel, az öröm haraggal elegyedik. Örülök, hogy írtak rólam; dühös vagyok, hogy ezt írták. Büszke vagyok, hogy foglalkoznak velem, de meg vagyok sértve, hogy így…
A karikírozott alanyok legtöbbje ugyanis olyasfajta paródiára vágynék, amely a könnyezésig mulatságos, ám amelyből mégis az a halálosan komoly végső következtetés vonható le, hogy a paródia hőse – irodalmi életünk legnagyobb élő klasszikusa… Ilyes paródiát azonban – e kötet szerzőjének legnagyobb bánatára – meglehetősen nehéz írni…
Innét van, hogy a kötet egyes darabjainak szemszöge nem mindig egyöntetű: néhol a kritikus pengéje villan élesebben, néhol az irodalomtörténész megértőbb mosolya enyhíti az ítélet szigorát.

A szerző a műfajról:

A jó karikatúra – épp ez a lényege! –  túloz. A nagy orrot épp annyival növeli meg, amennyivel kicsinyíteni kellene, hogy kellemes látványt nyújtson, a karikalábat meg annyival görbíteni még tovább, amennyivel ki kellene egyenesíteni ahhoz, hogy normális lábbá legyen. Ám mindez hasztalan erőlködés: orrunk nem lesz kisebb, lábunk sem sudárabb attól, hogy a karikatúrista plajbásza e hibáinkat fölnagyítja. A természet konok; így hát marad minden a régiben.
Ezzel szemben a paródiaírót, már Karinthy Frigyes óta, az a mély meggyőződés fűtötte, hogy azokat a gyarlóságokat, amelyeket pályatársai munkájában fölfedezett és fölfedett, az érintettek megszívlelték, okultak belőlük, tökéletesedtek – vagyis nem dolgozott hiába!
Más kérdés persze, hogy rendszerint itt is maradt minden a régiben…

 
Kritikák, recenziók

Kevés könyvet élveztem annyira, mint Bárány Tamásnak Kis magyar irodalomtöri címû paródia válogatását, amely Mikszáthtól Esterházyig áttekinti a magyar szépprózát, mégpedig az egyes szerzõk alkotói módszereinek eltúlzásával, azokat kifigurázva. Nos, nem egy, humorosnak szánt kis elbeszélés valójában tragikus hangvételû és olykor jobb, mint a karikírozásra méltónak talált eredeti! Bárány írói jelentékenységének számomra eleddig legfontosabb dokumentuma. Hiszen most derül ki: mennyi mindent tud, ha kevéssé él is az irodalmi újítások módszereivel! Ha saját életmûvébe is többet vinne bele a nem közvetlenül realista, hanem olykor meghökkentõnek tetszõ „modernség" írói eszközeibõl, maga is megnõne. Mint ahogy megnõ e kötetben, olykor túl azokon, akiken humorizál. Ez ám a hattyúdal – egy egész korszaké! (Kristó Nagy István)
____________________________________________
Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/ezredveg/9903/99035.htm
Megjelent: Kristó Nagy István: Tanúság és tanulság (Tizenhét könyvről).
                    Ezredvég, IX. évfolyam 3. szám - 1999. március