Szerző:
Cím:

Alcím:
Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Gergely Mihály
Hatalomvágy – halálveszély

Naplómból 1942-2007
naplórészletek, versek

978 963 9596 18 4
2007
A/5
188 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1480 Ft
 
Internetes ár:
1184 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

„Az erejétől megrészegült hatalomról és tulajdonságairól, a hatalomra törekvők cezaromániáiról - amennyire szűkös publikációs lehetőségeim engedték - eddig sem hallgattam. Most is lelkiismeretem parancsára írtam és állítottam össze régebbi és újabb írásaimnak ezt a kötetét, melyből két jellemző; részletet idézek: A közösség íratlan törvénye szerint, aki elsőként pillantotta meg a valahol fellobbanó lángokat, annak föl kellett rohannia a nyáridőben nyitva hagyott templomajtón a toronyba, s a harangok félreverésével riasztania a falu népét. Tizenkét évesen magam is hasznosíthattam a harangozótól tanult fogásokat Varbó három harangjának megszólaltatásában. Hívtam az embereket Üveges Ferenc házának-csűrjének mentéséhez, az egész falut elemésztéssel fenyegető tűzvész megállításához.
Ismét félre kell vernem a harangokat.”

„Áll az ablak és az íróasztal között. Arca, testtartása, feszültsége hajszás hónapokról árulkodik. A nyugalomnak, derűnek nyoma sincs. Kinéz az ablakon, fejét balra, jobbra is elfordítja, így többet lát a szélesre kinyíló térből, a nyüzsgő emberekből... Tudásával, személyisége kisugárzásával, Csipollára emlékeztető hipnotizáló erejével hatni képes az emberekre. És végre elért posztján tartósan megmarad. Hiszen ifjú korától politikus akart lenni. Az lett. A legelső az országban... Most új kórus harsan: Mond-jon le!... Ha-zu-dós!... Mond-jon le!... – Hazudós? És akkor mi van? –  ... Megigézte, foglyul ejtette a hatalom.”

"Korunkban az ellenőrizhetetlen hatalomvágy - CEZAROMÁNIA - egyes emberek, kis és nagy közösségek, minden ország legfenyegetőbb ellensége. Legyőzése, de még elviselhető korlátok közé szorítása is ritkán sikerült. Eltakarítása vér- és életáldozatok nélkül alig remélhető" –   írta Naplójába Gergely Mihály.

Újabb részlet a Naplóból: „Mi, akik megértünk néhány gyilkos háborút s láttunk már megőrült hatalmakat, megtanulhattuk, hogy a nagyhatalmi mámorral együtt jár a kis és nagy népeket, nemzeteket, sőt az egész emberiséget fenyegető életveszély. E veszélyekre a hatvanas évektől riadóztató igazmondással a Római Klub, a Pugwas tudóscsoport, Konrad Lorenz és mások is figyelmeztetnek. A kialakult helyzetért elsősorban a két világháborút kirobbantó nagyhatalmak felelősek. És az azóta lezajlott 180-200 "kisháború"-ért ki felelős?”

 
Kritikák, recenziók

"Korunkban az ellenőrizhetetlen hatalomvágy - cezarománia - egyes emberek, kis és nagy közösségek, minden ország legfenyegetőbb ellensége" - fogalmazza meg az őt leginkább aggasztó probléma lényegét Gergely Mihály, és e problémáról való gondolkodásnak, a veszélyre való figyelmeztetésnek szenteli kötetét. Elsőként vázlatos életrajzát olvashatjuk, majd fiatalkori és legújabban született versei legjavát nyújtja át az olvasóknak. A kötet második felében valóban naplórészletek, 1955-2007 között született elmélkedések kaptak helyet, melyekben napjaink fenyegető politikai-társadalmi-gazdasági problémáira, a demokrácia deficitjére, a politikusok nem megfelelő hozzáállására, a nemzetközi tőke államok politikai-gazdasági életét irányító uralmára hívja fel a figyelmet, beléjük sűrítve egy több háborút és társadalmi változást megélt életút tapasztalatait.
_____________
Forrás: www.kello.hu