Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Varga Domokos
Fiúkfalva
regény
963 8250 76 6
2002
A/5
230 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1280 Ft
 
Internetes ár:
1024 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Varga Domokos, a mi családszerető, otthonszerető „Apjánk” 2002. május 12-én végleg elcsavargott. Itt hagyott minket, földi halandókat. Itt hagyta összes műveit is, ahogy ezt a csupa költészettel átszőtt regényét, melyben maradandó emléket állít a menhelyről menhelyre szalajtott, anyátlan-apátián maradt nemzedéknek.

A háború épp hogy véget ért. Szüleiket vesztett csavargó gyerekek csatangolnak országszerte. Belőlük gyűjt össze egy csapatot Nagyfőnök (kevésbé ünnepelt nevén Bőrzsák). Jönnek a többiek is és úgy megtöltik a nekik rendelt rozzant tanyát Debrecen határában Ebesen, már alig férnek. Arról álmodoznak: falut alapítanak. Fiúkfalvát, ahol csupa hozzájuk hasonló csavargó él majd a maga uraként, a maga kenyerén. De az élet szétfoszlatja a reményeket. Közben mégis eltelik egy esztendő marakodással, verekedéssel, ökörigázással, kúttisztítással, kincskereséssel, tűzoltással, szerelemmel, ábrándozással, betlehemezéssel, szilveszterrel, disznóöléssel, fázással, éhezéssel, tetüropogtatással, nyúl- és patkányvadászattal, kétszeri költözéssel, sokszori csalódással... Mindennek a sírós-nevetős krónikája ez a könyv.
 
Kritikák, recenziók

A háborúban sok gyermek maradt árván, akik kénytelen-kelletlen lopásra, 'darizásra' kényszerültek, hogy életben maradjanak. Ezekből a rongyos kis csavargókból gyűjt maga köré néhányat Pataki Gyula - a Nagyfőnök -, hogy Fiúkfalván emberi körülményeket biztosítson az árváknak. A Nemzeti Segélytől kapnak Ebesen egy elhagyott tanyát, hogy ott berendezkedjenek, és munkájukkal megteremtsék a mindennapi betevőjüket. Az üres ház minden felszerelés, szerszám nélkül elég szomorú látvány, azonban leleményességükkel és egyéb segítséggel csakhamar megindul Fiúkfalván az élet. Kiderül az is, hogy minden falatért keményen meg kell dolgozniuk. Ez némelyik fiúnak nincs ínyére, így elszökik, de néhány napi csavargás után visszatér a többiek közé. Lázadoznak, verekednek, szitkozódnak, de elvégzik a fárasztó munkákat is: kutat tisztítanak, szántanak, vetnek, baromfit nevelnek. A tartalékolt élelem, a tűzifa csakhamar elfogy; elszaporodnak a tetvek és a patkányok. Nagyfőnök már nem bír egyedül a csavargókkal. Kérésére a Segély egy vak tanítót küld, akinek küldetése nem jár sikerrel: nincs tekintélye a lerongyolódott huligánok között. Fiúkfalvát végül kénytelenek elhagyni; az elgondolás nemes volt, de megvalósításához a háború utáni korszak nem volt alkalmas.
_____________
Forrás: www.kello.hu