Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Gergely Mihály
Bruegel varázslatai
esszé
963 8250 30 5
1998
A/5
80 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1100 Ft
 
Internetes ár:
880 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Van egy századokkal ezelőtt élt festője a világnak, aki ma is hódít: mind több hívet, sőt rajongót szerez magának évről évre. Ezt a művészet, Pieter Bruegel mestert (1515-30?-1569) paraszt-Bruegelnek nevezik sokan, s remekművei közt csakugyan számos falusi tárgyú kép van. De hogy ő maga a paraszti világból emelkedett volna ki?
E könyv szerzője magukról a Bruegel-képekről "leolvasott" érvekkel oszlatja a festő alakja köré font képzelgéseket. Elvezeti az olvasót a 16. század második felének Németalföldjére, s ott leli meg az igazi Bruegelt: a kor nagy műveltségű, széles látókörű polgárát, aki gyűlöli országának idegen elnyomóit, szívből vonzódik viszont a hazai tájhoz és néphez. Roppant éles szemű megfigyelő létére a fantasztikum is erősen csábítja, főleg Hieronymus Bosch félelmetes alakjai. Sikeresen megteremti mégis a maga szuverén festői világát, ahol jól megfér együtt eszményi szép és groteszk, vaskosan valódi és allegorikus, természeti és emberi, hétköznapi és ünnepi.

Szerzőnk példás felkészültséggel ír minderről. Látni tanít: felfedezni a Bruegel-képeken mindazt, ami első látásra még rejtve marad. S érteni tanít: megfejteni a Bruegel-varázslat titkait.
Könyvében 16 színes és 24 fekete-fehér reprodukció ad ízelítőt az életmű legjavából.
 
Kritikák, recenziók

feltöltés alatt