Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Borbély László
A lándzsa Longinusa - Az utca
napos oldalán
regény
963 9596 08 6
2005
A/5
268 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1350 Ft
 
Internetes ár:
1080 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Gaius Cassius centurió Jeruzsálemben szolgál. Hiába keresi a választ arra, hogy miért szenved szüntelenül a jó a rossztól. Hiába szembesül a Golgotán, Jézus kereszthalálának megváltó erejével. Míg nem győzi le saját hatalomvágyát, addig nem térhet meg. A LÁNDZSA LONGINUSA ihletett cselekmény, fontos szerep jut benne a látomásoknak. Hű képet fest arról, hogy mit jelentett Jézus korában a hit. AZ UTCA NAPOS OLDALÁN főhőse, a bokszoló Csicsa, szokatlan dolgot forgat a fejében:a színpadon akar sikereket elérni. Kívánsága látszólag könnyedén teljesül, csakhogy magánélete válságba jut. Sorsa azt sugallja, hogy az ember igazán semmit sem ér el - míg legmélyebben, a lélekben nincs rend, addig a külvilágban is zűrzavar uralkodik.
Gaius Cassius centurió Jeruzsálemben szolgál. Hiába keresi a választ arra, hogy miért szenved szüntelenül a jó a rossztól. Hiába szembesül a Golgotán, Jézus kereszthalálának megváltó erejével. Míg nem győzi le saját hatalomvágyát, addig nem térhet meg.

Amikor Borbély László regényeit olvasom, úgy érzem, hazamegyek. Világunkban van valami nagyon ismerős és közös. Mintha én álmodtam volna meséit s ő az enyémet. Ismerem az utcáit, a hőseit, a hőseinek lelkét, akiknek bukása és megváltása felvillantja bennük "isteni származásuk" emlékét. És ismerős az a művészi szándéka is, hogy szépen és érthetően beszéljen az élet legnagyobb dolgairól. Nemcsak a földi világunk közös, de az égi is: ugyanazt a csillagot látjuk a fejünk fölött – írta Müller Péter a kötetről.
 
Kritikák, recenziók

Két témájában igen eltérő, ám mondanivalójában nagyon is hasonló kisregényt tartalmaz a kötet. Az első történet főhőse egy bibliai alak, Gaius Cassius Longinus centurio. A Jeruzsálemben állomásozó római katonát gyermekkora óta különös látomások gyötrik, melyeket nem képes megfejteni. Amikor a tavaszi Niszán hónap egyik napján bevonul a szent városba egy Messiásként ünnepelt férfi, hősünk még nem is sejti, hogy hamarosan választ kap minden kérdésére. Csak később, a Golgotán változik meg az élete örökre. Amikor kezébe veszi a lándzsát, és a keresztre feszített Jézus oldalába döfi, hogy megrövidítse annak szenvedéseit Az utca napos oldalán című másik írás a szerző első kisregénye 2004-ben már folytatásban megjelent a Lyukasóra című folyóirat hasábjain. Főszereplője egy bokszoló, Ocsenás Imre alias Csicsa , aki társaitól eltérő és szokatlan módon a színpadon akar sikereket elérni. Kívánsága látszólag könnyedén teljesül, ám magánélete hamarosan válságba jut. Sorsa azt sugallja, hogy az ember igazán semmit sem ér el, míg belül a lelkében nincs rend. A Müller Péter ajánló soraival ellátott kötet széles körben ajánlható, szórakoztató olvasmány.
_____________
Forrás: www.kello.hu