Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Nagy István
Aki lemaradt a hajóról

elbeszélések
963 8250 93 3
2004
A/5
214 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
1300 Ft
 
Internetes ár:
1040 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

Most volna Nagy István 100 esztendős. Kár, hogy nem ismerjük eléggé nagy íróinkat sem.
E kötet novellái egy-egy éles késszúrás a szívbe. Nagy István fiatalkori történetei kivétel nélkül hiteles, szép írások. Ő az a gyermek, akinek édesapján végigvág botjával a csősz, mert leültek a fűbe. A máséba. Az fáj legjobban apának, gyereknek, írónak is - a megszégyenítés. Az, hogy veri egyik szegény a másikat. A tehetetlen gyermek "Isten szeretett volna lenni, hogy ott helyben bosszút álljon az édesapjáért."
A mese és a bosszúállás hajója is lement. Az emberi álmoké is oda-veszett a ködben? Ezek a történetek akkor születtek, amikor "hárommillió emberünk" az Óperencián túl kereste a boldogulást. Szegények. Akik mindig mindenről lemaradnak. Csoda, hogy még megvan Magyarország, még megvan Erdély.
Sok pályatársával együtt Nagy István is hitte: eljön, sőt: eljött végre az ideje sok-sok szegénynek. Hogy nem lesznek többé boldogtalanok. Egy másik történetének hőse csomagot kap Doftana börtönében. Az éhező ember irgalmatlan harcot folytat saját éhsége-ösztönzése ellen: felfalná a kolbászt, de mégis szétosztja rabtársai közt.

Valaha azt hittük, jobbak leszünk. És újra rákényszerülünk a szénalopásra, nehogy meggebedjen a lovunk. Könnyen azonosulhatunk remekművek hőseivel, például a Csapdáéval. A nyomorúság csapdáját mégsem tudjuk lerázni sem kezünkről, sem lelkünkről. Mit tehet értünk a szépirodalom? Kapitalizmusban különösen.
A beteg Lezsnyóval szegénységi bizonyítványért könyöröghetünk... Kórházba szeretne menni, de nem szegény; van háza, mely csak arra jó, hogy felgyújtsa. Mehet börtönbe, szegénységi bizonyítvány nélkül is. A Csodagyermek pedig csak sírjon, tegyen csodát: tartsa el munkanélküli szüleit - számíthatnak a süketekre...Az író emlékiratainak eddig kiadatlan részlete, a Kérdőjelek felől e kötet végén olvasható.
 
Kritikák, recenziók

A szerző az erdélyi népi írók markáns alakja. Írá- saiban a szegénység megalázó állapotát, a nyomorúság képeit festi, hőseit a tehetetlenség bék- lyózza, és a kitörni akarás sarkallja tettre. Írói programja a munkásosztály sorsának, felemelkedési kísérletének hiteles ábrázolása. A most megjelent kötet tizennyolc novellát közöl a harmincas-negyvenes évekből, valamint egy eddig kiadatlan önéletrajzi visszaemlékezést, melyben munkásmozgalmi emlékeit dolgozza fel, megfogalmazván kétségeit a szocializmus jelene és jövője kapcsán. NAGY István Kolozsvárott született szegény munkáscsalád sarjaként. Nehéz gyermekkor után a háborút követő években bekapcsolódott a munkásmozgalomba, itt szerezte műveltségét autodidaktaként. Illegális kommunistaként többször letartóztatták. Részt vett 1942-ben a lillafüredi írókonferencián és 1943-ban a balatonszárszói összejövetelen. 1945 után nemzetgyűlési képviselő. 1949-től a Bolyai egyetem rektora. Az ötvenes években hajszát indítottak ellene, de rehabilitálták, majd a Román Akadémia tagjai közé választotta. 1955-ben a román Állami Díj I. fokozatát kapta.
_____________
Forrás: www.kello.hu