Szerző:
Cím:

Témakör:
ISBN:
Kiadás éve:
Méret:
Terjedelem:
Kötésmód:


Bistey András
A képviselő vidékre megy

elbeszélések
963 8250 81 X
2002
A/5
208 oldal
ragasztott papírkötés

 

Fogyasztói ár:
980 Ft
 
Internetes ár:
784 Ft
Kedvezmény:
20%
     
 
Ismertető

A szerző legjobb elbeszélései, a megdöbbentő Egy téli éjszakán, a mélyre ásó A nagy riport, a talán még ezek közül is kiemelkedő, már-már móriczi nagyságrendű A képviselő vidékre megy. Nem véletlenül került be a frankfurti könyvvásárra készült német nyelvű magyar novellaantológiába.

 
Kritikák, recenziók


SIMON CS. JÓZSEF
Novellák a kilencvenes évekről
Bistey András: A képviselõ vidékre megy

A Szolnokon élõ Bistey András új kötetében (A képviselõ vidékre megy) tizennyolc novella olvasható. Egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató helyzetjelentések ezek napjaink világáról, emberi viszonylatairól. A kötet címadó novellája - A képviselõ vidékre megy - bekerült a frankfurti könyvvásárra készült német nyelvű magyar novellaantológiába. A mindössze tizennégy oldalas művet a szerzõ munkásságát rövid tanulmányban méltató Tabák András már-már móriczi nagyságrendű alkotásként jellemzi.
A szegedi egyetem magyar-olasz szakán diplomázott, majd ugyanott doktorált Bistey több regényt is írt eddig, de ő maga fõként novellistának érzi magát, ami abból adódhat, hogy főhivatású napilapos újságíróként ez a műfaji forma áll legközelebb hozzá. Az 1960-as évek végétõl jelentek meg novellái, ám az igazi írói kibontakozást, az érett novellák egész sorát a kilencvenes évek hozták meg. A rendszerváltás ellentmondásos világát íróként senki sem ragadta meg jobban Bisteynél - írja a kötet bevezetõjében Tabák András. Valóban, a politika színfalak mögött zajló, emberi sorsokra, kisegzisztenciákra mélyen kiható, gyakran különalkus, csúsztatásos és olykor bizony hazug világát nyíltan leleplezi az író A képviselõ vidékre megy címû novellájában. A drámai hatásfokozás kitapintható a mûben: ahogy halad elõre a cselekmény, szinte mindent egyéni politikai karrierje alá rendel a fõszereplõ, felvállalva a falugyûlésen a nyíltszíni tapsot is képmutató hazugságaiért.
Egy másik, a kötetbe beválogatott, A fegyverrejtegető című novella története csak látszatra abszurd. Nagyon is valós ez a helyzet, hiszen számtalan olyan emberi megalázással járó történettel behelyettesíthetõ, amelyek mozgatórugói az emberi irigység, gõg, hatalomvágy. Jóllehet az emberi ütközésekre a helyszín csak a legritkább esetben egy rendõrségi kihallgatószoba, mint ebben az elbeszélésben, de nem sokkal kellemesebb ennél egy autokrata vagy megalomániás fõnök belülrõl gondosan becsukott ajtajú irodája sem. Nyilván jól tudja ezt az újságíróként az élet sûrûjében járó Bistey András is, ezért olyan találóak novelláiban finom írói eszközökkel megfestett példázatai. Elgondolkoztatnak a félelemrõl és a megfélemlítés eszközeirõl, de legalább annyira az emberi tisztességrõl és az erkölcsi tartásról is. (Hét Krajcár Kiadó)
________________________________________
Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/ezredveg/0310/03103.html
Megjelent: Ezredvég, XIII. évfolyam 10. szám - 2003. október
[...] Bistey András [...] elbeszélései egy kötetbe gyűjtve (A képviselõ vidékre megy) igazán mélyenjáró olvasmánnyal szolgálnak. Van köztük olyan, amit már a fiatal írókat akkor bemutató 1975-ös Első a szilfák levelén című antológiában olvashattunk, s a szerzőnek ma sem kell szégyellnie, mint a többit sem, amivel az Ezredvég-ben találkoztunk. Sajátos népiség az, ami e novellákban feltűnik: a magyar vidék létkérdései, melyek - noha tragikusnak tűnnek - Bisteynél sosem torkollnak tragédiába: ettől az író finom ízlése megkímél bennünket. (Kristó Nagy István)
_________________________________________
Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/ezredveg/0305/03053.html#kni